08-05-2018

Iets te hard rijden is nooit zonder risico

We doen het allemaal weleens: net iets harder rijden dan toegestaan. Soms bewust, in een poging verloren minuten in te halen. En soms onbewust, omdat onze gedachten afdwalen en we even niet opletten. Wat de reden ook is, (iets) te hard rijden is altijd heel gevaarlijk. Zeker in de bebouwde kom waar je regelmatig in onverwachte verkeerssituaties terechtkomt. En waar je vaak te maken hebt met kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals kinderen, ouderen en fietsers. Niet beschermd door airbags en gordels, zijn zij degenen die het grootste gevaar lopen ernstig gewond te raken. Of nog erger....

Haast is geen excuus

Op het gedrag van fietsers en voetgangers is ook weleens wat aan te merken. Toch is er geen enkel excuus om harder te rijden dan toegestaan. Ook haast niet. Neem als automobilist altijd je verantwoordelijkheid: let op je snelheid en hou je in de bebouwde kom aan de limiet van 30 en 50 kilometer per uur. Als iedereen dat doet, scheelt dat honderden slachtoffers per jaar. En flink wat ergernis en agressie. Dat maakt het verkeer veiliger én aangenamer.

Controle

Omdat te hard rijden juist in de bebouwde kom zo gevaarlijk is, vooral op plekken met veel voetgangers en fietsers zoals bij scholen, hebben de leerlingen van de groepen 6 vandaag de politie geassisteerd tijdens een preventieve snelheidscontrole op de Busselbundersweg ter hoogte van het schoolgebouw. De leerlingen werden tijdens de verkeersles voorbereid op de preventieve actie, waarbij niet verbaliseerd werd op snelheid, maar de leerlingen wel gele en groene kaarten uitdeelden om iedere automobilist bewust te maken van de snelheid die zij reden. De leerlingen van de groepen zes hebben deze controle uitgevoerd, om automobilisten in de wijk bewust te maken van het feit dat er in de buurt van de scholen, echt maar 30 km per uur gereden mag worden en dat dit een reden heeft. De veiligheid van de kinderen en het andere verkeer staat hierbij voorop. 

Het was voor zowel de kinderen als voor de automobilisten een leerzame activiteit.